Filler

Volume toevoegen of herstellen

Een filler is een gel die wordt gebruikt om volume toe te voegen, of te herstellen, in delen van het gezicht of lichaam. Fillers worden toegepast voor volumeherstel; bijvoorbeeld het verzachten van rimpels, maar ook herstel van volume in bijvoorbeeld de slapen, wangen of lippen.

Vanaf je 25ste wordt het collageen in onze huid afgebroken. Collageen is een eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid, elasticiteit en structuur van de huid. Ook de natuurlijke hoeveelheid hyaluronzuur in onze huid neemt af, waardoor de huid minder vocht vasthoudt. Leeftijd, hormonen, blootstelling aan de zon, roken en leefstijlfactoren zijn van invloed op de afbraak van collageen en hyaluronzuur in de huid.

Soorten fillers

Er worden grofweg twee groepen fillers onderscheiden: hyaluronzuur fillers en calciumhydroxylapatiet fillers.
 

Hyaluronzuur filler

Het hyaluronzuur in een filler is een molecuul dat identiek is aan het hyaluronan wat van nature in onze huid voorkomt. Hyaluronzuur heeft als belangrijke eigenschap dat het water aantrekt en hiermee in volume kan toenemen. Hyaluronzuur wordt mettertijd door enzymen in ons lichaam afgebroken. De filler is dus van tijdelijke aard. Hyaluronzuur fillers zijn geschikt voor bijvoorbeeld het herstellen van rimpels en dieper volumeverlies.

Calciumhydroxylapatiet fillers

Ook bekend onder de merknamen Radiesse en HArmonyCa. Calciumhydroxylapatiet (afgekort CaHA) is een stof die de aanmaak van collageen in je huid stimuleert. De CaHA wordt door je lichaam afgebroken en collageen wordt aangemaakt. Daarmee creëer je stevigheid en kan ook volume worden hersteld in het behandelgebied. Deze soort fillers worden ook wel biostimulatoren genoemd.

Veelgestelde vragen

Zijn filler behandelingen veilig?

Bij het gebruik van goede kwaliteit fillers door een kundig arts zijn filler behandelingen doorgaans veilig. De kans op een complicatie is erg klein, maar uiteraard zitten aan elke ingreep risico’s.

Wat zijn dan de risico’s van een filler behandeling?

Potentiële risico’s van een filler behandeling zijn; infectie, beknelling van een bloedvat, Tyndall effect, knobbeltjes/bobbeltjes, ontsteking. Wil je weten of jij een verhoogd risico hebt op het ontwikkelen van een ontsteking ten gevolge van fillers? Doe dan de bsure test, deze in online verkrijgbaar. Volg deze link voor meer informatie.

Doet een behandeling pijn?

Een filler behandeling doet geen pijn, wel kan het soms ongemakkelijk zijn.

Ik heb naaldenangst, kan ik behandeld worden?

Uiteraard heb ik mijn methoden om je af te leiden van de behandeling, daardoor is een filler behandeling ook voor mensen met een naaldenangst goed te ondergaan.

Kan ik allergisch zijn voor fillers?

Allergieën voor fillers zijn uiterst zeldzaam. Wel kan je allergisch zijn voor bestanddelen van fillers zoals bijvoorbeeld lidocaïne, een lokaal verdovingsmiddel wat in veel (niet alle!) fillers wordt toegepast.

Hoe lang blijft een filler zitten?

Gemiddeld blijven fillers een jaar zitten. Het hyaluronzuur wordt afgebroken door enzymen in ons lichaam. Hoe snel de filler wordt afgebroken verschilt en is onder andere afhankelijk van leefstijlfactoren zoals roken, blootstelling aan de zon, metabolisme etc., maar ook van het type filler dat is gebruikt en de locatie waar deze is gebruikt.