Biostimulatoren

Voor collageen en elastine

Biostimulatoren of ook wel biostimulatoire injectables zijn injectables die in de huid cellen (fibroblasten) activeren voor de aanmaak van collageen en elastine. Collageen en elastine zijn essentieel onderdeel van de gezonde huid. Biostimulatoire injectables kunnen worden ingezet voor het verstevigen van de huid, verbeteren van de huidkwaliteit en huidstructuur en daarmee het verminderen of voorkomen van rimpels en volumeverlies.

Injectables die onder deze categorie vallen zijn Sculptra, Lanluma, Radiesse, HArmonyCa, Profhilo.

Sculptra

De werkzame stof van sculptra is Poly-L-lactid acid (PLLA).Wanneer je dit injecteert in je huid komt er een reactie op gang waardoor er collageen wordt aangemaakt. PLLA wordt door het lichaam vanzelf afgebroken, waarna het collageen blijft. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen.

Lanluma

De werkzame stof in lanluma is ook Poly-L- lactic acid (PLLA).

Radiesse

De werkzame stof van Radiesse is calciumhydroxylapatiet (CaHA). CaHA zorgt, nadat het in je huid achtergelaten is, voor de aanmaak van nieuw collageen. CaHA is een biocompatibel en biologisch afbreekbaar product. Radiesse wordt soms gemengd met een hyaluronzuur filler voor toegevoegd volume en hydratatie van de huid.

HArmonyCa

Dit product is een gecombineerde filler bestaande uit een hyaluronzuurfiller en calciumhydroxylapatiet. Het hyaluronzuur zorgt voor vulling en hydratie, de calciumhydroxylapatiet zorgt voor collageenaanmaak. HArmonyCa is reeds door de fabrikant gemixt terwijl de filler Radiesse desgewenst nog gemixt kan worden.

Profhilo

Profhilo bestaat uit puur hyaluronzuur zonder chemische toevoegingen, wat via een verhittingsprocess is gestabilliseerd om directe afbraak door ons lichaam te voorkomen. Profhilo zorgt in de huid voor hydratatie en daarmee voor een verbeterde huidkwaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe gaat een behandeling met een biostimulator?

Er zijn verschillende manieren van behandelen. Welke methode wordt gekozen is afhankelijk van het product, de voorkeur van de behandelaar en het gewenste effect. Een behandeling kan worden verricht met een naaldje, of met een canule. Een canule is een soort rietje, het is een hol buisje wat relatief pijnloos onder de huid doorglijdt. Hiermee laat de arts het product achter onder de huid. Deze laatste methode klinkt enger dan het is.

Doet een behandeling pijn?

Een behandeling met een biostimulator kan gevoelig zijn, maar is meestal niet pijnlijk. Geef het ook altijd aan bij je arts als dit wel zo is. De gevoeligheid van deze behandelingen is niet anders dan wanneer je met een hyaluronzuurfiller wordt behandeld.

Zijn biostimulatoren veilig?

Ja. De biostimulatoren genoemd op deze pagina zijn allen goed onderzocht. De injectables zijn biologisch afbreekbaar en goedgekeurd voor gebruik in het menselijk lichaam. Alle biostimulatoren worden door je eigen lichaam weer afgebroken en zijn dus van tijdelijke aard.